Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.

Pomaly sú to už 4 mesiace, čo som tu v Dánsku. Pomaly si zvykám na počasie, ľudí a jazyk. No dobre, na jazyk si až tak moc nezvykám. Väčšinu času komunikujem v angličtine, ale kedže je dosť veľký problém nájsť si lepšiu prácu v malom meste bez znalosti jazyka, navštevujem jazykovú školu kde sa učím pomaly po dánsky, aby som si to trocha uľahčila.





Tieto kurzy dánčiny sú pre zahraničných ľudí úplne zadarmo, čo je úplne super príležitosť sa naučiť nový jazyk. Taktiež všetky materiály na štúdium nám poskytuje škola, takže nemusíme vynaložiť žiadne financie na kúpu kníh, čo je tiež plus. Škola je moderne zariadená, a v každej učebni máme multimediálne zariadenia čo uľahčuje a zrýchľuje štúdium.
Ja zatiaľ navštevujem zatiaľ ten najľahší stupeň, čo je vlastne jazyková úroveň A. Na kurze sa učíme po anglicky, čo je tiež fajn na zlepšenie komunikácie v angličtine. Pracujeme v malých skupinkách, kde sa snažíme čo najviac komunikovať, ale povedzme si úprimne, vždy to nieje len po Dánsky a o Dánčine.  Kurz navštevujú ľudia z celého sveta, ako napríklad z Číny, Indie, Nepálu, Tanzánie, Litvy, Poľska, Ukrajiny, Rumunska, Holandska a tak ďalej. Kedže tieto kurzy navštevujú ľudia z iných krajín, je to super príležitosť spoznať iné náboženstvá, kultúry, zvyky a tradície a naučiť sa ich vzájomne rešpektovať. Zistiť, ako sa žije inde, a aké rôzne, možno niekedy pre nás až nepochopiteľné zvyky sú v iných krajinách. 





Pre mňa osobne je Dánčina zatiaľ nočná mora! Výslovnosť slov je pre mňa nepochopiteľná, a niekedy z pol metrového slova vám vznikne niekedy len dvojhláska. Ale viem, že na učenie jazyka potrebujeme len čas, a ak v danej krajine aj žijete, a počujete ten jazyk z každej strany, učenie vám to len urýchli. Teda aspoň ja v to dúfam. :)

Takže držte mi palce nech mi učenie ide čo najrýchlejšie, a nech som schopná komunikovať aspoň pri kúpe potravín v obchode! :)


Ďakujem za prečítanie článku. :) 
Budem rada ak mi do komentárov napíšete aké jazyky ovládate, 
a aký jazyk by ste niekedy chceli ovládať. :)

5 komentárov:

  1. Já jsem se v životě už učila jazyků, že to ani není možné. Chtěla bych ovládat nejlíp všechny, ale nakonec se nejlíp domluvím stejně jen s angličtinou. 8 let němčiny, 2 roky francouzštiny, 3 roky španělštiny, 2 roky arabštiny, 1 rok čínštiny. A teď jsem do sebe po čas cesty do Indonésie začala ládovat ještě indonéštinu. Nakonec nejsem odborník ani na jeden z jazyků, ale nemyslím, že by mě to nic nedalo. Je přeci skvělé přijet do dané země, pozdravit je jejich řečí, zeptat se jak se mají, jaký měli den? Protože cestuju, vím, že to místní ocení. A to za to zkrátka stojí. Přeju rychlé pokroky ať tu jazykovou bariéru co nejdřív prolomíš. :) Janys (www.janysin.com)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ty si naozaj multi jazykový človek. Ja sa naozaj dorozumiem tiež len angličtinou. :) Plus som sa učila aj 4 roky ruštinu na SŠ, ale z nej neviem naozaj že nič. Priateľ do mňa niekedy hudie po Nórsky, plus teraz tá Dánčina ešte ku tomu. A Tiež by som najradšej vedela všetky jazyky a vedela sa so všetkými rozprávať o všetkom. :) A ďakujem veľmi pekne dúfam že čoskoro to pôjde lepšie.

      Odstrániť
  2. pomôže dosť aj pozerať TV alebo počúvať rádio v danom jazyku,..ale ono keď človek začína asi je to zbytočné, ale neskôr na rozvíjanie jazyka odporúčam, mne to v angličtine pomohlo a pomáha :) ja by som sa chcela naučiť ešte španielčinu a ruštinu :D inak, je skvelé že tam máte výučbu zadarmo :)držím palce

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ako hovoríš dosť to pomôže, ale zatiaľ je to pre mňa dosť zbytočné kedže fakt nič nerozumiem hah. :) A ďakujem pekne. :)

      Odstrániť
  3. Ty jo, tak já ani nevím, jak dánština zní. Slyšela jsem švédštinu a islandštinu, a četla jsem, že jsou si norština a švédština podobné, jen ta dánština se liší výslovností, ale osobní zkušenost s učením se těchto jazyků nemám. Tak přeju hodně štěstí, ať se to časem poddá a s výslovností si poradíš. Věřím, že to dáš.
    Já mám obecně s učením se cizích jazyků problém, němčinu jsem už zvládla zapomenout a mám problém domluvit se i v angličtině, ale jsem odhodlaná to změnit, protože kdo dnes alespoň jeden cizí jazyk neovládá, je úplně nahraný. Jinak se mi líbí finština, a špatně mi nezní ani ta islandština (i když výslovnost bych asi nedala a byla by to pořádná výzva :D), takže pokud by někdy došlo na možnost učit se nějaký další jazyk, asi bych volila některý z těchto dvou...

    OdpovedaťOdstrániť

© Copyright. Používa službu Blogger.